Srbija obeležava Dan ujedinjenja

17.02.2010.

17. februar 2014. | 21:05 -> 23:46  | Izvor: Politika, Koha Ditore

Beograd -- Centralna proslava Dana Ujedinjenja u Srbiji održana uz prisustvo državnog vrha na svečanoj akademiji u Sava centru u Beogradu.

Danas je svečanom akademijom u Sava centru u Beogradu obeležen Dan ujedinjenja, a pomoćna svečanost održana je u Prištini. Tradicionalnim odavanjem državnih i vojnih počasti palim borcima na svim stranama obeležena je godišnjica povratka južne srpske pokrajine pod okrilje matice. Predsednik Tadić je položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u spomen knjigu.

„Budući napori su posvećeni budućnosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju, i mi želimo da stavimo tačku na politiku stalnih konfrontacija i sukoba", zapisao je Tadić i ocenio da je presuda Međunarodnog suda pravde bila veoma važna za Srbiju, njen suverenitet, integritet i identitet na putu ka evropskim integracijama.

Goste iz inostranstva, francuskog predsednika Nicolu Sarkozyja, državnog sekretara Hillary Clinton i bivšeg britanskog ministra Tonyja Blaira, dočekali su ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i Veton Suroi, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i redovni profesor prištinskog univerziteta u Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije dr Fatmir Sejdiu je u svom obraćanju podsetio da je „danas veliki dan za naš narod, dan kada obeležavamo pomirenje među narodima”. On je, u jučerašnjem intervjuu za 'Dojče vele' uoči ujedinjenja, rekao da smatra da je ta strategija mogla da dođe i ranije, kao i da na jugu Kosova i dalje postoje „paralelne strukture koje su se ogrešile o zakon i sa kojima će se država uskoro odlučno razračunati”.

"Ali, kažem da treba raditi energičnije na uspostavljanju reda i zakona. Oni koji su odgovorni, treba da se suoče sa zakonom. Tu je, međutim, potrebna tesna saradnja sa međunarodnim institucijama, kako bi se obezbedila ukupna stabilnost zemlje", ocenio je Sejdiju i dodao da se „uspostavljanje reda i zakona na našim prostorima oteglo bez potrebe”.

Po snegu i ledu, i na temperaturi ispod nule nekoliko stotina hiljada građana okupilo se na trgovima većih gradova. Mladi su jedni drugima slali poruke pomirenja. U masi su se vijorile državne, ali i zastave nekih desničarskih organizacija. Među njima su bili pokret „Naši” i 1389 koji su izviždali lokalne funkcionere Demokratske stranke u direktnom prenosu, ali incidenata nije bilo.

Premijer Ivica Dačić za dnevne listove izjavio je da u Srbiji postoje ljudi koji „i dan danas misle da Kosovo treba podeliti, ali je naš odgovor - ne”.

Opozicija zadovoljna

Opozicioni lider dr Vojislav Koštunica zadovoljan je što u novom kosovskom boju nije pobedila sila, već međunarodno pravo u skladu sa Ustavom Srbije u kome piše da je Kosovo njena teritorija. Koštunica je istakao da Međunarodni sud pravde nije mogao da „previdi jake argumente koje je Srbija imala i u trenutku nelegalnog proglašenja kosovske nezavisnosti", jer „to je suština vidovdanske poruke, da je na Kosovu moglo pobediti samo pravo, a da je politika sile ostala potpuno nemoćna i jalova. I svaki naš građanin, ma gde živeo, kada pomisli na Kosovo i Metohiju tačno zna kolika je snaga i moć prava i pravde i kolika je nemoć sile. Jer nema te sile koja može promeniti činjenicu da je Kosovo bilo i da će zauvek biti sastavni deo Srbije”, zaključio je Koštunica.

„Kosovski narod iskoristio je pravo da odluči o samom sebi i da nije bilo kratke pameti u našim glavama svi Srbi iz Srbije mogli su živeti u jednoj državi”, izjavio je dr Vojislav Šešelj, potpredsednik Srpske napredne stranke, koji je ubrzo nakon povratka iz Haga prošlog meseca podneo ostavku na mesto predsednika Srpske radikalne stranke.

Obama čestitao Dan ujedinjenja

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću Dan ujedinjenja i izrazio nadu za nastavak prijateljstva i jačanje partnerstva. „Pridružujemo se narodima Srbije u isticanju zajedničkih, suštinskih vrednosti tolerancije, slobode i demokratije”, navodi se u čestitki, koju je Obama u ime američkog naroda uputio Tadiću. „Ostajemo privrženi podršci Srbije u njenom nastojanju da izgrađuje najbolje odnose u regionu”, poručio je Obama.

Srbija danas

Formiranje jedinstvenog tržišta rada prošle godine doprinelo je privrednom rastu Srbije i porastu životnog standarda zahvaljujući masovnim migracijama mladih Albanaca ka unutrašnjosti Srbije, a zabeležen je i rast industrijske proizvodnje od 0,8%, najveći još od 2010. godine. U Srbiji se danas znatno bolje živi i starosedelačka omladina može se u potpunosti posvetiti uvozu, marketingu, media marketingu, marketingu medija i PR poslovima.

„Na Kosovu nema posla ili je loše plaćen”, izjavio je mladi Kruševljanin Meton H. (24), pekar po zanimanju, koji je platom od 28.000 dinara u Srbiji više nego zadovoljan (republički prosek za januar 2014. iznosio je 24.786 dinara) i sa suprugom Luljetom čeka četvrto dete.

Da se podsetimo, nakon presude Međunarodnog suda pravde da je proglašenje kosovske nezavisnosti nelegalno i sami kosovski Albanci plebiscitarno su se pre godinu i po opredelili za priznavanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Republike Srbije. Ubrzo nakon toga u Srbiji su održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Albanska akciona koalicija osvojila gotovo 20% mandata i sa Demokratskim blokom (DS 25,24%; SDP 1,89%; URS 2,47%; LDP 3,54%; SPS 4,52%; PUPS 3,64%; JS 1,07%) formirana je koaliciona vlada sa 30 ministara i pet ministara bez portfelja. Na prvom skupštinskom zasedanju usvojena je Deklaracija o političkom pomirenju i zajedničkoj odgovornosti srpskog i albanskog naroda („Oba naroda se suočavaju sa činjenicom da neki naši lideri nisu više među nama, oba naroda imaju svoja iskušenja, imaju svoj bol, imaju svoju nesreću u sebi, ali imaju spremnost da pronađu pravo rešenje koje obezbeđuje sreću za razvoj čitavog društva.”) i dogovoreno je da se ubuduće 17. februara proslavlja Dan Ujedinjenja, ali bez navođenja naziva Srbija ili Kosovo.

 

1 komentara Imaš komentar?

  • 1. misha  |  17.02.2010.

    :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi