E, sad je dosta

16.02.2010.

...prevršilo je svaku meru! Prethodnih godina sam pisao o statusu Kosova; slobodno me možete osuđivati zbog nesaglašavanja sa državnom politikom ili „patriotskim” osećanjima. Niko mi, međutim, ne može osporiti iskreno saosećanje sa ljudima koji su odlučili da ostanu na Kosovu i preko čijih leđa se zasniva odbrana neodrživog stava države pred međunarodnim institucijama; pišem na osnovu ličnih iskustava.

Priznajem da je moje angažovanje na prikupljanju pomoći tom narodu daleko od požrtvovanog. Državnim institucijama odavno više ne verujem, akcije prikupljanja materijalnih dobara se ne organizuju. Ali jesam povremeno slao SMS poruke za obrok gladnima na Kosovu - reklama je postala deo redovnog TV programa. U ime skromnog doprinosa postavio sam baner, možda je neko više poslao poruku. Izvinjavam se svima koje sam zaveo.

Danas je MUP Srbije po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuo istragu o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike Artemija. Cela vest objavljena je ovde i ovde, citiram najzanimljivije delove:

„U MUP-u Srbije potvrđeno je za B92 da je po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuta istraga o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike raško-prizrenskog Artemija. Kako piše 'Blic', Simeon Vilovski, najbliži saradnik smenjenog vladike Artemija, iskoristio je 700.000 dinara uplaćenih za narodne kuhinje na Kosovu da bi povezao sebi staž od 1992. do 2007.

Prema navodima 'Blica', novac koji su građani Srbije davali slanjem SMS poruka u akciji Eparhije raško-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na Kosovu, odlazio je za privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko pojedinaca iz najbližeg okruženja vladike Artemija.

Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoć građana Srbije i najugroženijih sunarodnika na Kosovu, prema pisanju 'Blica', su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća 'Rade Neimar', ali i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.”


Uopšte ne želim da ulazim u to da li je reč o unutrašnjem obračunu i smeni struja unutar SPC, ne želim da se bavim unutrašnjim pitanjima crkve. Crkva prema nama nastupa kao monolitna organizacija, a mi ne treba da biramo strane, priklanjamo se pojedinim vladikama ili uskačemo „u fajt” sa monasima.

Ne želim ni da razglabam da li se država i na koji način obračunava sa crkvom, jer naklonjenost države Istoku ili Zapadu nije versko pitanje. Uz uvažavanje pretpostavke nevinosti dodajem da se država ne bi blamirala lažnim optužbama. Meni niko nije zakucao na vrata sa nekakvom optužnicom.

Sveštenstvo se sklonilo iza ograda od mermera, vozi se u blindiranim džipovima sa zatamnjenim staklima, ima telohranitelje, a crkve osim podnog grejanja poseduju i luksuzne đakuzije. Crkveni funkcioneri su rešili da se žrtvuju radi spasa naših duša i preuzmu na svoja pleća što više materijalnog bogatstva koje kvari i izopačuje.

Ubuduće ću se jednostavno uzdržati od davanja crkvi i učešća u svakoj akciji pomoći koju organizuje crkva. E, sad je dosta.


P.S. Pre dve nedelje su blogeri putem društvenih mreža pokrenuli građane i za nedelju dana je skupljeno sto hiljada evra za lečenje jedne devojčice. Nekoliko dana ranije ministarka pravde Srbije radosno je objavila da će državni službenici zadržati luksuzna vozila zaplenjena od kriminalaca. U tom fondu nema dovoljno novca za jedno srce, građani su imali. Ako ćemo se na taj način udruživati da bi jedni drugima pomogli, onda nam država nije potrebna.

P.P.S. Čitaocima koji me prate ili zalutaju na blog sam zahvalan na toleranciji prema ovde iznetim nepopularnim stavovima, bilo da se slože ili odluče da me izbegavaju. Saglasan komentar ili komentar ispunjen mržnjom više-manje neće rešiti ničiji problem, a virtuelna zajednica je dovoljno velika za sve. Audiatur et altera pars, govorili su stari Rimljani.

 

6 komentara Imaš komentar?

 • 1. dmc  |  16.02.2010.

  Ista je bila moja reakcija juce kada sam procitao tu vest i JOS JEDNOM potvrdio moje misljenje o SLANJU dobrotvornih priloga raznih organizacijama i bla bla glupostima... Definitivno se tu uvek neko nesto ugradi, ako hoces nekom da pomognes, nema frke.. uvek mozes licno!! UVEK!...

 • 2. promena ideja !  |  16.02.2010.

  Ovo što se dešava je epilog, a počelo je onom epskom izjavom " to što je u vašem svetu kradeno, u našem je blagosloveno" (povodom kradenog džipa u voznom parku Amfilohija)
  Kad je tako u crkvi, kako je u ostalim jadnim društvenim institucijama.
  Vreme je za potpuno novi oblik društvenog organizovanja, neku novu socijalnu paradigmu. Prepoznati i prevazići , nadrasti postojeći svet, okrenuti misli i glavu od onoga kako jeste i snažno zamisliti i izgraditi novi svet.
  Ništa manje od ovoga ;)
  Pozdrav,

 • 3. suky  |  17.02.2010.

  ma da... :(((
  ajde svi da se igramo sudije, tužioca, porote, advokata i dželata...

 • 4. n3uromancer  |  17.02.2010.

  Ništa od toga, nema potrebe, suky. Vreme će pokazati da li je reč o zakulisnim igrama ili senzacionalizmu.
  Ali je dmc u pravu, „ako hoces nekom da pomognes, nema frke.. uvek mozes licno!”
  Promene su neophodne, promenaideja, postojeća paradigma se urušava u samu sebe, ali će za stvarne promene biti potrebno mnogo vremena. Možda živimo u najboljem od mogućih svetova...

 • 5. suky  |  17.02.2010.

  ako ništa od toga što onda uzimaš tu ulogu na sebe, da optužiš, osudiš, i sprovedeš kaznu... ;)

  ne možeš uvek lično. ne verujem da, čak i kad bi mogao da ideš na filipine ne bi mogao ništa lično. zbog toga postoje organizacije. a u organizacijama rade ljudi, svakvih mana i vrlina.

  Promena nema od početka sveta do danas, sem Hrista, sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno. recikliranje Kaina...

 • 6. misha  |  17.02.2010.

  Verujem u Boga, ali ne verujem u njegovu glomaznu administraciju na zemlji...
  P.s.Fiskalne kase i za popove!!!
  Pozz:)

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi