Kako me je Facebook stajao bratstva (i jedinstva)

Ima tomu već punih godinu dana. Siti nakon nedjeljnog ručka u blaženoj dokolici prisjećali smo se slavne prošlosti kad se ljetovalo uslovno rečeno gdje ti padne napamet, tj. u Dalmaciji. Moji su tamo imali prijatelje, šta već, ljetovali smo kod njih sredinom osamdesetih i prije no što san poša' u školu, a poslednji puta smo se vidjeli u proljeće devedesete (polako baš prolazila)...

Ako nečega nema na Internetu, onda ne postoji, pomislio sam. Veoma brzo sam pronašao ćerku tih ljudi, poslao joj poruku i čestitao rođendan. U stvari, tako smo i došli na tu temu, slavimo rođendan istodobno. Nije dugo trebalo čekati odgovor, prepuna oduševljenja htjela je otrčati tati da mu kaže radosnu vijest. U još dvije poruke kroz izlive iskrene i nepatvorene ljubavi prema davno izgubljenim prijateljima usledili su pozivi za ljetovanje u Dalmaciji.

Naši roditelji su se ćuli nekoliko puta, imaju neke zajedničke uspomene na mladost, na zemlju koje više ni, bratstvo i jedinstvo... Ali sa nama „mladima" nije više tako. Mi više ne koristimo telefona, sad imamo Facebook i tamo je moj brat veoma brzo popio zabranu. Dalmatinka ga nije mogla - „zadržat na svojim stranicama, sorry, ali imaš za mene neke sporne linkove. Znam da nisi ovo shvatio osobno, to je pitanje više principa, što znači kada ti je netko drag jednostavno „prešutiš" osijetljive teme..."

Sad, brat nije dugme, nije mi bilo pravo. Imamo svi svoje trenutke na Facebook-u, lako se podržati ideju tu i tamo, ma kako apsurdna bila. Bitno je napomenuti da je - unatoč svemu što je prošao - moj brat bio i ostao tolerantan momak, koji ne ocjenjuje ljude prema rasi, jeziku, veri - baš onako kako je vaspitan, tj. odgojen. Bio ju je spreman prihvatiti onakvom kakva jeste poslije dvadeset godina. Kad se uspostavljaju odnosi zarad viših ciljeva prije ili kasnije moramo preći preko... mnogo toga. Sad, HDZ-Jugend ili ne, šta da se radi, snalazimo se u svojim nesrećnim zemljama najbolje što možemo.

Ali, Facebook works both ways... Jednog lepog dana riba se prijavi za proslavu Dana pobjede u Čavoglavama. Malo opšta kultura, malo Google i voilà! Dan državnosti - o, baš ljepo, čestitam! Pa i da ne mislim tako, makar u šali - „eto vam je država, jeb'la vas kao i nas naša". Ali, čekaj, tu će biti i neki koncert, neki Thompson band & Co... šta je to, o, čekaj, zar nisu oni takođe sporni? Uh, što ćemo sad?!

Ne znam. Nemam odgovor ni danas.

Imam utisak ponekad da smo svi spremni odreći se i Tita i Draže, i četnika i partizana, i Slobodana i Zorana, i režima i demokratskih promena. Priznajemo, izvinjavamo se, jer su neki „naši” u naše ime brljali. Masovno. U isto vreme njih stopedeset hiljada za dom spremnih u dinarskoj nedođiji preti i drži moralne pridike. Pokušavam da se setim nekog domaćeg desničarskog benda. Ako se u nekoj garaži ovih dana peva nešto što bi većina nas osudila, ne mogu se setiti nijednog popularnog i zabranjivanog benda čiji bi koncert preneo javni servis svih građana Srbije.

P.S. Naši roditelji se ćuju povremeno, oni imaju zajedničke uspomene. Mi nemamo. Niti ćemo imati. Negdje oko Nove godine odjavila je i mene, stvarno joj nisam imao mnogo toga reć... za fotografije dece preobučene u bojovnike. Nikada nisam video dete sa kokardicom na glavi. Zaista bih voleo da pročitam kako je izvesni Mihajlo Janković, prodavac semenki iz Prizrena, osudio paljenje kioska „Goranac" u Somboru...

Broj poseta / komentara (1996 / 1) Posted to Generalna 07/14/2010 Edit

Svet teče

(nastavak prethodnog članka)

U međuvremenu...

...stiču se uslovi za poskupljenje benzina, odnosno stiču se uslovi za ukidanje privremenih odluka o odlaganju poskupljenja, kako to elegantno saopštava ministar energetike. Ali, narod sve to strpljivo podnosi. Rast i pad cene sirove nafte na svetskom tržištu odavno više nije jedini izgovor, jer gorivo poskupljuje nezavisno od toga da li je cena nafte u svetu na istorijskom minimumu ili maksimumu - sad nam na nos nabijaju i odnos dinara prema dolaru, a tu gubimo, jer...

...dinar nastavlja da pada i svakoga dana postiže nove istorijske minimume. Kada novine to tako prenesu, dođe mi da navijam za naš dinar i njegove nove istorijske pobede. Budući da nemamo privredu koja bi mogla da podrži jači dinar, pad dinara će se nastaviti. Ali, narod sve to strpljivo podnosi.

...prosečna kamata na kratkoročne pozajmice u Srbiji u martu iznosila je više od 57 odsto, što je najviša kamata, ne samo u regionu, već i u Evropi. Ali, narod sve to strpljivo podnosi.

...afera „Kofer” uspešno je okončana. Niko nije kriv.

...afera „Pancir” uspešno je okončana. Niko nije kriv.

...afera „Satelit” uspešno je okončana. Srbija je izgubila spor i u Beogradu, jer je Privredni sud doneo odluku da priznaje presudu arbitražnog suda u Londonu, pa smo Izraelcima dužni 37 M.K. (Miladina Kovačevića). Mediji kažu da je sve to zbog bivšeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslavu Daviniću, ali ja sve nešto mislim da - niko nije kriv.

...Grčka i dalje uspešno ugrožava evrozonu i tako daje nove dimenzije narodnoj umotvorini „propao k'o Grčka”. Istovremeno potvrđuje i određene nepopularne teorije rođene nešto severnije među ljudima koji i tokom zubatog leta razmišljaju kako da sašiju deblju jaknu, obezbede ogrev za zimu, uhvate vodu ili vetar ne bi li proizveli dovoljno struje i bolje izoluju kuću da bi tu struju uštedeli.

...prostoru između ovih vesti i afera uredno popunjenom raznovrsnim ubistvima i silovanjima dodat je lov na tajkune i lov na pedofile, odnosno „osobe koje su se bavile pedofilijom”, kako su to „stručno” novinari opisali

I to je to. Svakog muftije nedelju dana dosta, od nedelje do nedelje, iz meseca u mesec. Jesmo li lideri u regionu ili nismo?

Broj poseta / komentara (2038 / 2) Posted to Generalna 06/30/2010 Edit

Sve teče...

Ukratko, Srbija je i dalje na evropskom putu i sve smo bliže članstvu u Evropskoj uniji. Vlada Srbije razmatra nove, novije i najnovije mere štednje, koje će dati rezultate u borbi protiv „svetske” (nikako naše) finansijske krize. Država se uspešno bori protiv kriminaliteta i korupcije, nižu se nove diplomatske pobede za očuvanje dva miliona Albanaca pod okriljem Srbije i bez brige, svi rođaci će zadržati posao.

A pre samo šest meseci ili manje...

...predsednik Privredne komore Srbije odahnuo je kada je 2009. godina završena. Sa tim novim listom nestali su svi naši problemi i krenuli smo iz početka.

...početkom godine premijer nam je obećao lakšu godinu, iako to još dugo nećemo osetiti - i tako je pao na ispitu iz ne znam kog tačno predmeta. Ja sam više za klasičan pristup - kriza je valjda sve dok je osećamo?

...u Beogradu su posečeni platani!!!

...štrajkovi su zimus bili, pa prestali. Priznajem da sam dugo bio zaokupljen fenomenom radnika koji ne primaju platu 30 meseci, uredno dolaze na posao, ništa ne rade, čekaju zaostale plate i najzad stupaju u štrajk:
1) koliko se sećam, plate se ne isplaćuju iz imovine nekog preduzeća, već se sredstva za plate stvaraju radom. Ako preduzeće zakasni sa platom i jednu ili dve, takvo preduzeće treba odmah napustiti
2) i još više me je zanima kako vrli jedini nam zaposleni u porodici 30 (trideset!) meseci 'rani sedam gladnih usti. Ako izgubim posao, da ne brinem i preživim mesec, dva dok se ne snađem...

...na proleće nam je ministar ekonomije obećao nam izlazak iz recesije i odmrzavanje plata u septembru. Procenio je da toliko traje sećanje u Srbalja, ne više od šest meseci.

...državni funkcioneri najpre nisu, pa jesu prijavili svu svoju imovinu, valjda. Raduje me kad vidim koliko je ljudi bez igde ičega uspelo i dokopalo se najviših državnih funkcija. Ako to nije srpski san po uzoru na američki! Dobro, bilo bi mi još draže kad bi nam predsednika za Srbiju vezala bilo kakva nekretnina, a ne samo devizni račun u nekakvoj banci, ali ne može se sve imati. (P.S. u konačnom izveštaju nema ni tog računa, pa sad valjda istražuju da li je predsednik ostao bez devizne štednje ili nije)

...na Gazeli je uočena naprslina na nosaču i zaustavljen je teretni saobraćaj da „nosač ne bi, ne daj Bože, pukao”, kako je rekao direktor javnog preduzeća „Putevi Srbije”. Za propadanje mosta niko, naravno, nije odgovoran i budući da već četrdeset godina ne pripada nikome u više navrata poželeo sam da most prisvojim (sve po zakonu). NATO nas je nepotrebno bombardovao, dovoljno bi bilo da nam nisu skinuli Slobodana. Četrdeset godina kasnije nismo u stanju da popravimo jedan most, a kamoli da ga napravimo. Navodno smo premrežili Libiju autoputevima, a danas ne možemo da napravimo ni dvadeset kilometara. Kako je krenulo kroz dvadeset godina niko neće umeti da napravi trospratnicu...

...sav prostor između ovih vesti i afera koje su punile novinske stupce i televizijske emisije uredno je popunjavan silovanjima i ubistvima

(nastaviće se)


 

Broj poseta / komentara (2471 / 0) Posted to Generalna 06/30/2010 Edit

Godine praznih obećanja

Verujem da u Srbiji i dalje postoji spremnost i postoji u Srbiji nada i htenje, postoje i obećanja. Moja namera je da opet ne bude nekoliko godina praznih obećanja, moja namera je da dovršim i ono što je Zoran započeo. Ja ne mogu bez ovih mladih ljudi. Od vas tražim da nam pomognete kako bismo ispunili i smisao Zoranovog života. To je za mene lično veoma važno i uvek na ovaj dan, kada se, da kažem organizovano sećamo Zorana, a sećamo ga se i svih ostalih dana, ovo je jedan poseban dan, uvek moramo da mislimo na ono što je obećao kako bismo dali smisao i našim životima”, kaže predsednik Srbije Boris Tadić. (Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić, proglašavajući pobednika na svečanosti „Besede u Zoranovu čast” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu)

Maestralno.

Broj poseta / komentara (2035 / 0) Posted to Generalna 03/12/2010 Edit

Srbija obeležava Dan ujedinjenja

17. februar 2014. | 21:05 -> 23:46  | Izvor: Politika, Koha Ditore

Beograd -- Centralna proslava Dana Ujedinjenja u Srbiji održana uz prisustvo državnog vrha na svečanoj akademiji u Sava centru u Beogradu.

Danas je svečanom akademijom u Sava centru u Beogradu obeležen Dan ujedinjenja, a pomoćna svečanost održana je u Prištini. Tradicionalnim odavanjem državnih i vojnih počasti palim borcima na svim stranama obeležena je godišnjica povratka južne srpske pokrajine pod okrilje matice. Predsednik Tadić je položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u spomen knjigu.

„Budući napori su posvećeni budućnosti, jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju, i mi želimo da stavimo tačku na politiku stalnih konfrontacija i sukoba", zapisao je Tadić i ocenio da je presuda Međunarodnog suda pravde bila veoma važna za Srbiju, njen suverenitet, integritet i identitet na putu ka evropskim integracijama. (Dalje)

Broj poseta / komentara (2240 / 1) Posted to Generalna 02/17/2010 Edit

Danas je dan Republike...

Danas je Dan Republike i stari je popio malo
Na televiziji Lepa Brena, i stari se sjeća ratnih vremena
...

Žao mu je što neki misle da je život negdje drugdje
I ne sanja se više stari san
Ne čekaju pasoš da odu van

Danas je Dan - Dan Republike (x3)
I stara kaže: Dragane ćuti, skrati jezik, mogu te čuti

(Zabranjeno Pušenje, 1987.)

Na današnji dan SFRJ je obeležavala Dan Republike. Za razliku od Dana državnosti Srbije danas je neradni dan, sticajem okolnosti, nedelja je, valja se. Nekada je bio neradni dan svima. Prošle su dvadeset dve godine otkad je Zabranjeno Pušenje pevalo o tome. Na televiziji je i dalje Lepa Brena, ali se sada i ja sećam ratnih vremena, danas sam stariji i ja, o svom starom da ne pričam. Žao mi je što nakon svih ovih godina sve više mislim da je život negde drugde i supruga ponekad kaže: „ćuti, skrati jezik, mogu te čuti.”

Danas je Dan Republike, a supruga se raduje, „radi nam grijanje!”

Broj poseta / komentara (1672 / 3) Posted to Generalna 11/29/2009 Edit

Počelo je... ali šta?

„Članice Asocijacije medija saopštile su da od sutra neće davati novine distributeru „Futura plus” zato što im neplaćanjem ugrožava poslovanje i pozvale Vladu Srbije na zakonito uređenje tržista, a čitaoce da na drugim mestima kupe štampu.” (Pressonline, Beograd, 14.09.2009. izvor: Beta) | link

Počelo je, počelo... ali šta? Organizovana pobuna proizvođača protiv velikih trgovinskih sistema koji su odavno počeli da ih guše i ugrožavaju njihov opstanak. Kada bi se samo više institucija i pojedinaca rukovodilo ovim svetlim primerom...

Broj poseta / komentara (803 / 0) Posted to Generalna 09/14/2009 Edit

9. septembar 2009.

Pre dve godine požalio sam se da sam propustio 7. jul 2007. godine, koji je u svetu posebno obeležen zbog ponovljenih sedmica. Kinezi su iskoristili 8. avgust 2008. godine za otvaranje olimpijskih igara, pa nisam želeo da im oduzimam medijski prostor. Evo poslednje prilike za popravni ispit – danas je 9. septembar 2009. godine, odnosno 09.09.2009. godine (skraćeno 09.09.09). Što se jednocifrenog niza tiče, sledeći termin je zakazan za 1. januar 2101. godine (01.01.01).  (Dalje)

Broj poseta / komentara (887 / 3) Posted to Generalna 09/09/2009 Edit

Sezona letnjih požara...

...ponovo u našoj zemlji. U jutarnjem programu državni zvaničnik jutros je objavio da je Srbija najviše štete od letnjih požara pretrpela pre dve godine kada je izgorelo preko 36.000 hektara šume. Izgorele površine se pošumljavaju, pa će šteta biti otklonjena do 2016. godine. Priznao je da do sada zbog nenamerno prouzrokovanih požara do sada niko nije odgovarao. U razgovoru je nekako iskrslo i da uvozimo drva, jer nismo šumovita zemlja (?!), ali to je sad manje bitno iz dva razloga: 1) razlika u ceni je samo oko 5% (kako je to kratko pojasnio) i 2) uvoz nije tema ovog članka.

Pre dve godine povela se i polemika koliko života u Srbiji odnesu letnje žege. U to vreme Republički zavod za zaštitu zdravlja Milan Jovanovic „Batut” objavio je statistički godišnjak za 2005. godinu – jedan ljutiti komentar glasio je da u julu 2009. godine nikoga neće zanimati koliko je ljudi preminulo od posledica toplotnog talasa u julu 2007. godine. Ali, vidite, dve godine začas prođu, potrebno je samo malo strpljenja...

U to vreme sam nekako i počeo da pišem, pa ovom prilikom svečano objavljujem da je ovaj blog nedavno napunio dve godine. Povremeno objavim zapažanje, uputim kritiku ili izrazim nepopularno mišljenje o popularnoj temi, ali sudeći po broju vaših poseta imam utisak da vredi nastaviti. Hvala svima na podršci.

Broj poseta / komentara (847 / 0) Posted to Generalna 07/22/2009 Edit

Još jedna noćna mora...

...domaćih prosvetara je završena. Prošao je poslednji dan prijemnih ispita, svakakvih, za brucoše i srednjoškolce. Završilo se nekoliko potresnih dana kada se vidi koliko je šuplje znanje koje su učitelji, nastavnici i profesori preneli svojim učenicima. Sami đaci nekako toga i nisu svesni, ali roditelji preživljavaju Tantalove muke. Deca su im, naravno, zlatna i prijemni ispiti su tako surovi i nehumani... (Dalje)

Broj poseta / komentara (901 / 2) Posted to Generalna 06/29/2009 Edit

1 2 3 4  Sledeći»

RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi