E, sad je dosta

...prevršilo je svaku meru! Prethodnih godina sam pisao o statusu Kosova; slobodno me možete osuđivati zbog nesaglašavanja sa državnom politikom ili „patriotskim” osećanjima. Niko mi, međutim, ne može osporiti iskreno saosećanje sa ljudima koji su odlučili da ostanu na Kosovu i preko čijih leđa se zasniva odbrana neodrživog stava države pred međunarodnim institucijama; pišem na osnovu ličnih iskustava.

Priznajem da je moje angažovanje na prikupljanju pomoći tom narodu daleko od požrtvovanog. Državnim institucijama odavno više ne verujem, akcije prikupljanja materijalnih dobara se ne organizuju. Ali jesam povremeno slao SMS poruke za obrok gladnima na Kosovu - reklama je postala deo redovnog TV programa. U ime skromnog doprinosa postavio sam baner, možda je neko više poslao poruku. Izvinjavam se svima koje sam zaveo.

Danas je MUP Srbije po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuo istragu o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike Artemija. Cela vest objavljena je ovde i ovde, citiram najzanimljivije delove:

„U MUP-u Srbije potvrđeno je za B92 da je po nalogu Višeg tužilaštva pokrenuta istraga o finansijskim malverzacijama najbližih saradnika vladike raško-prizrenskog Artemija. Kako piše 'Blic', Simeon Vilovski, najbliži saradnik smenjenog vladike Artemija, iskoristio je 700.000 dinara uplaćenih za narodne kuhinje na Kosovu da bi povezao sebi staž od 1992. do 2007.

Prema navodima 'Blica', novac koji su građani Srbije davali slanjem SMS poruka u akciji Eparhije raško-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na Kosovu, odlazio je za privatno bogaćenje i luksuzan život nekoliko pojedinaca iz najbližeg okruženja vladike Artemija.

Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoć građana Srbije i najugroženijih sunarodnika na Kosovu, prema pisanju 'Blica', su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Subotički, vlasnik preduzeća 'Rade Neimar', ali i Gordana Marković koja je do 2007. godine bila direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.”


Uopšte ne želim da ulazim u to da li je reč o unutrašnjem obračunu i smeni struja unutar SPC, ne želim da se bavim unutrašnjim pitanjima crkve. Crkva prema nama nastupa kao monolitna organizacija, a mi ne treba da biramo strane, priklanjamo se pojedinim vladikama ili uskačemo „u fajt” sa monasima.

Ne želim ni da razglabam da li se država i na koji način obračunava sa crkvom, jer naklonjenost države Istoku ili Zapadu nije versko pitanje. Uz uvažavanje pretpostavke nevinosti dodajem da se država ne bi blamirala lažnim optužbama. Meni niko nije zakucao na vrata sa nekakvom optužnicom.

Sveštenstvo se sklonilo iza ograda od mermera, vozi se u blindiranim džipovima sa zatamnjenim staklima, ima telohranitelje, a crkve osim podnog grejanja poseduju i luksuzne đakuzije. Crkveni funkcioneri su rešili da se žrtvuju radi spasa naših duša i preuzmu na svoja pleća što više materijalnog bogatstva koje kvari i izopačuje.

Ubuduće ću se jednostavno uzdržati od davanja crkvi i učešća u svakoj akciji pomoći koju organizuje crkva. E, sad je dosta.


P.S. Pre dve nedelje su blogeri putem društvenih mreža pokrenuli građane i za nedelju dana je skupljeno sto hiljada evra za lečenje jedne devojčice. Nekoliko dana ranije ministarka pravde Srbije radosno je objavila da će državni službenici zadržati luksuzna vozila zaplenjena od kriminalaca. U tom fondu nema dovoljno novca za jedno srce, građani su imali. Ako ćemo se na taj način udruživati da bi jedni drugima pomogli, onda nam država nije potrebna.

P.P.S. Čitaocima koji me prate ili zalutaju na blog sam zahvalan na toleranciji prema ovde iznetim nepopularnim stavovima, bilo da se slože ili odluče da me izbegavaju. Saglasan komentar ili komentar ispunjen mržnjom više-manje neće rešiti ničiji problem, a virtuelna zajednica je dovoljno velika za sve. Audiatur et altera pars, govorili su stari Rimljani.

 

Broj poseta / komentara (1306 / 6) Posted to Status Kosova 02/16/2010 Edit

Braćo Srbi, izdržite!

U srbiji se ovih dana „obeležava” peta godišnjica od napada albanskih ekstremista na Srbe na Kosovu. Tokom dvodnevnog nasilja 19 ljudi je poginulo (od kojih osmoro Srba), a 950 ranjeno, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća i 35 crkava i manastira. U Sabornoj crkvi održan je pomen žrtvama kome je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. U Sabornoj crkvi u Beogradu. Ministar za Kosovo i Metohiju valjda je boravio na Kosovu i Metohiji, šta ja znam... Čuli su se lamenti nad međunarodnim pravom u koje upravo polažemo najviše nade i pokazalo se da Srbija i dalje nema strategiju u vezi sa kosovskim pitanjem, osim uobičajenog: Izdržite! (Dalje)

Broj poseta / komentara (1428 / 3) Posted to Status Kosova 03/18/2009 Edit

Optička varka № 17022009

    Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i vidi: na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.
    Semjon Semjonovič skida naočare, posmatra bor i vidi da na grani bora niko ne sedi.
    Semjon Semjonovič stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.
    Semjon Semjonovič skida naočare, opet vidi da na grani bora niko ne sedi.
    Semjon Semjonovič opet stavlja naočare, posmatra bor i opet vidi kako na grani bora sedi jedan seljak i preti mu pesnicom.
    Semjon Semjonovič ne želi da veruje u ovu pojavu i smatra je optičkom varkom.

Danil Harms, 1934. 

Broj poseta / komentara (891 / 0) Posted to Status Kosova 02/17/2009 Edit

Rezolucija - reakcija - protest...

Evropski parlament na čijem prolećnom zasedanju Srbija nema delegate juče je usvojio rezoluciju o Kosovu i pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine. Rezoluciju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk, a usvojena je sa 424 glasa za i 133 protiv. (Dalje)

Broj poseta / komentara (789 / 1) Posted to Status Kosova 02/06/2009 Edit

Preti energetska kriza?

Prošlo je skoro nedelju dana i strasti su se pomalo smirile. Crna Gora i Makedonija, „bratske” zemlje, priznale su nezavisno Kosovo, i ništa se strašno nije desilo. U Podgorici su organizovani masovni protesti, povređene su 34 osobe, privedeno je njih 28 i pričinjena je znatna materijalna šteta. Ako je do sada i bilo sumnje da u Crna Gora udomljava određeni broj državljana srpske nacionalnosti, sada je svaka sumnja otklonjena. (Dalje)

Broj poseta / komentara (785 / 0) Posted to Status Kosova 10/19/2008 Edit

Velika pobeda Srbije!

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenjuje da je usvajanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN „pobeda ne samo Srbije, već i međunarodnog prava”.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da usvajanje srpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN predstavlja veliku diplomatsku pobedu, ali i ukazao da kosovsko pitanje neće biti rešeno u tako bliskoj budućnosti. (Dalje)

Broj poseta / komentara (790 / 0) Posted to Status Kosova 10/09/2008 Edit

Vojna intervencija

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kljakić smatra da je pravo Srbije da brani Kosovo i upotrebom vojne sile.

„Za mene je neočekivan nizak procenat (19,01%) ispitanika koji su smatrali da Kosovo treba da se brani svim sredstvima uključući i vojno”, kazao je Kljakić. (Dalje)

Broj poseta / komentara (870 / 5) Posted to Status Kosova 02/29/2008 Edit

Interventna pomoć

Ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je u juče Gračanici da će Srbija interventno pomoći sva lica koja se nalaze u stanju socijalnih potreba. Ljajić je razgovarao sa predstavnicima centara za socijalni rad koji funkcionišu u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i rekao da će država učiniti sve da trajno reši socijalni status takvih lica.

Ljajić je posetio narodnu kuhinju u selu Prekovce kod Novog Brda i doneo pomoć u hrani i osnovnim životnim namirnicama ovoj ustanovi u kojoj se osam godina hrani preko pet stotina socijalno najugroženijih. (Dalje)

Broj poseta / komentara (849 / 0) Posted to Status Kosova 02/28/2008 Edit

Kosovo je...

...geografska regija u sastavu pokrajine Srbije Kosovo i Metohija. Druga regija se zove Metohija.

U kolokvijalnom govoru, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija se jednostavno zove Kosovo, zbog dužine naziva i jednostavnosti izgovora. Iako neispravno, pod Kosovom se često podrazumeva čitava pokrajina, uključujući i Metohiju.

Više o tome na http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo, stranci su se više potrudili. (Dalje)

Broj poseta / komentara (779 / 2) Posted to Status Kosova 02/26/2008 Edit

Ekonomski suverenitet

Naš ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da Srbija treba da prestane da plaća kosovski dug, odnosno nazvao je budalom svakog ko čini ono što budale čine. Ako to nije glas razuma u izgubljenoj Srbiji... jer govor novca svi razumemo.

Danas je ministar finansija Srbije Mirko Cvetković na Kosovu boravio sa idejom da Srbija uspostavi i fiskalni suverenitet nad celom teritorijom, odnosno u oblasti naplate carina i poreza, samo dan nakon što je američki State Department saopštio da Kosovo više nikada neće biti deo Srbije. (Dalje)

Broj poseta / komentara (859 / 0) Posted to Status Kosova 02/26/2008 Edit


RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi