Braćo Srbi, izdržite!

18.03.2009.

U srbiji se ovih dana „obeležava” peta godišnjica od napada albanskih ekstremista na Srbe na Kosovu. Tokom dvodnevnog nasilja 19 ljudi je poginulo (od kojih osmoro Srba), a 950 ranjeno, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća i 35 crkava i manastira. U Sabornoj crkvi održan je pomen žrtvama kome je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. U Sabornoj crkvi u Beogradu. Ministar za Kosovo i Metohiju valjda je boravio na Kosovu i Metohiji, šta ja znam... Čuli su se lamenti nad međunarodnim pravom u koje upravo polažemo najviše nade i pokazalo se da Srbija i dalje nema strategiju u vezi sa kosovskim pitanjem, osim uobičajenog: Izdržite!

Samo, meni se nekako ne da da i sam povičem: „Braćo Srbi sa Kosova, izdržite da bi Kosovo (p)ostalo srpsko, a naše! Izdržite bez struje i vode, bez grejanja, posla i prava na lečenje. Ne pomišljajte da ucenjujete srpski narod pretnjama da ćete i vi napustiti Kosovo! Šta su patnje vaše i vaše dece spram evropskih integracija, svetske finansijske krize i biznis foruma?! Pravoslavna bratijo, čuvaj preostale manastire i crkve dok vaša braća po mantiji čine ogromne napore oko tekućih političkih pitanja u Beogradu i pružite utehu ponosnim dušama iz izbegličkih kampova!”

Čula se i tzv. patriotska opozicija, naročito ona koja je povukla nekoliko katastrofalnih poteza na štetu srpske zajednice u vreme proglašenja kosovske nezavisnosti. U Srbiji ni posle pet godina (ni posle petnaest) nije rešen problem izbeglica, i u Srbiji trpe svakakva poniženja, ali je zato utvrđeno da je bilo pronevere novca koji je Srbija odvajala za Kosovo i Metohiju.

Za razliku od Albanaca sa Kosova, Srbija ponovo pokazuje nemoć kroz kritike upućene međunarodnoj zajednici, a ja se sa razočaranjem sećam scene u kojoj Albanac lomi krst na vrhu crkve – bilo bi previše očekivati prolamanje nebesa iznad svete srpske zemlje i božansku intervenciju (za narod Božji), pa i čak gromove. Ali, mogao je barem da se oklizne kad već nikoga nije bilo da ga odatle skine nasilnim putem...

3 komentara Imaš komentar?

 • 1. cikapendula  |  18.03.2009.

  Nisu siptari dobili rat,niti smo ga mi izgubili.Dobili su samo jednu od bitaka.Kosmet je nova "Severna Irska".Nista jos nije gotovo.Nije jos ni pocelo.

 • 2. n3uromancer  |  18.03.2009.

  U svakom slučaju, izgubili smo u tromesečnom sukobu sa NATO paktom, sukobu koji je bio najintenzivniji, ali kratak u odnosu na onaj koji traje decenijama ili vekovima. I izvesno je da će još trajati, iako smo trenutno u debelom minusu. Na duge staze situacija se svakako može preokrenuti, pa se jednog dana tamo ponovo začuje truba umesto zurli...

  Granice se menjaju, jer narodi migriraju u potrazi za boljim uslovima. Ono malo preostalih Srba trenutno plaća preveliku cenu za čuvanje „svete zemlje”, pa je zato većina mojih kritika upućena impotentnoj politici koja preko praznih priča ubire poene u narodu kome ne bi palo na pamet da se preseli na Kosmet.

  Odgovorni su svi bivši političari, razni drugovi komunisti, rukovodioci i crkveni velikodostojnici zato što nisu na vreme od gradova na Kosmetu načinili političke, administrativne i verske centre.

  Na Kosovu i Metohiji sada ima previše patnje i ako se nešto ne promeni – niko neće moći bez ogromne doze licemerja da osudi neke nove seobe ka plodnim vojvođanskim ravnicama... Nećemo imati novu „Severnu Irsku”, ako na Kosovu i Metohiji ne bude srpskog naroda. I, zar nam je potrebna, počnimo da živimo, a ne samo da izdržavamo?

 • 3. dejan89  |  01.11.2009.

  Javi mi se na mail: macikabecej@hotmail.com

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi