EU ukinula vize za građane Srbije

30.11.2009.

Autor: Tanjug | 30.11.2009. - 12:50 (izvor: Blic)

Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije doneo je danas odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, prenela je austrijska agencija APA pod oznakom hitno.

Ova odluka ministara EU stupa na snagu 19. decembra.

Državljani će biti „izuzeti od obaveze vađenja viza”, ali bez prava na rad u zemljama Unije. Građanima će biti omogućeno putovanje u skoro sve zemlje EU, osim velike Britanije i Irske, koje nisu članice Šengena, ali će, sa druge strane, biti omogućeno putovanje u Švajcarsku i Norvešku koje nisu deo Unije, ali su članice Šengenskog ugovora.

Građani Srbije, osim žitelja sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, koji poseduju biometrijske pasoše, moći će u EU bez viza da borave najduže tri meseca, tokom svakih pola godine. To znači da posle tri meseca, otkako su ušli na teritoriju jedne od zemalja „šengenskog prostora” EU, moraju da završe boravak i tek posle tri meseca ponovo mogu, na isti period, da borave na teritoriji Unije pod režimom slobodnog kretanja, bez granične kontrole.

Za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu ministri su načelno iskazali podršku, ali su ukazali da te dve zemlje moraju ispuniti svoje obaveze.
Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministri su konstatovali da se ne radi o posebnom slučaju, jer tu zemlju, koja je jednostrano proglasila nezavisnost, još nisu priznale sve članice, prenosi austrijska novinska agencija.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar policije Ivica Dačić i ministarka pravde Snežana Malović sačekaće u Briselu odluku o ukidanju viza. Predsednik Tadić će imati i niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima o drugim temama vezanim za evrointegracije.

Predsednik Tadić će oko 14.30 časova imati zajedničko obraćanje sa komesarima Olijem Renom i Žakom Baroom, koji su unutar Evropske komisije bili ključni za viznu liberalizaciju Srbije.
Posle toga Tadić bi trebalo da se sastane i sa odlazećim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijerom Solanom, a imaće i sastanak za aktuelnim predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Busekom.

U Vladi Srbije grubo su izračunali da se od uvođenja viznog režima, početkom devedesetih godina, do danas, na vize potrošilo pola milijarde evra.

U delegaciji Srbije su i ministri unutrašnjih poslova i pravde Ivica Dačić i Snežana Malović, čiji resori su obavili najveći deo posla na ispunjavanju zahteva za ukidanje viza, prenosi B92.

„Nama je interes da se ukinu vize, odnosno da građani imaju bele liste sa svim državama”, rekao je Dačić i naveo da je cilj stavljanje Srbije na belu šengen listu ali i ukidanje viza za Rusiju. Ministar policije je rekao da ne treba govoriti o rokovima za stavljanje Srbije na belu šengen listu. Dačić je dodao da će do kraja godine biti održan još jedan sastanak sa Evropskom komisijom na kojem će još jednom biti razmotrena mapa puta približavanja Srbije EU, a da će u januaru i februaru iduće godine biti reči o putu koji Srbija treba da pređe do liberalizacije viznog režima. (Izvor: Beta | 18.11.2008.)


Pre samo nešto više od godinu dana prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je ukidanje viza i bio je u pravu. Pre samo šest meseci najavio je početak razgovora o ukidanju viza sa SAD kada je rekao i da američka administracija nema negativan stav o tome. Za ovo ćemo videti.

Hvala Ivici Dačiću za ukidanje (tj. ublažavanje) viznog režima EU prema Srbiji!

3 komentara Imaš komentar?

 • 1. herbi  |  30.11.2009.

  e pa i red je bio :)

 • 2. n3uromancer  |  01.12.2009.

  Valja, valja, sve valja... :)

 • 3. milango2  |  02.12.2009.

  ko zeli da putuje po jeftinim cenama, neka poseti moj blog!
  p.s. na nasa putovanja idu samo mladi! :)

Odgovori

Dodaj komentar

Zapamti me


RSS

Objavljeno

Kategorije

Linkovi